Toekomst voor ondergrondse garages?

Moet in Apeldoorn in een 20 jaar oude parkeergarage voor een vermogen sprinklers worden aangebracht? Daar lijkt het wel op.

Sinds de brand in Haarlem buitelen branddeskundigen over elkaar heen en lijkt straks sprinklers in ondergrondse parkeergarages de norm. Terwijl het nut in garages eigenlijk niet is aangetoond. Het dak en de motorkap van een auto blijken een efficiënte barrière voor sproeiende sprinklers. Maar laten de deskundigen het vooral zeggen.

Gevolg is dat de vaak gewenste ondergrondse parkeergarages – auto’s moeten immers uit het zicht – steeds meer onbetaalbaar worden. En dat terwijl menig ontwikkelingsproject nu al struikelt over de parkeeropgave. Een kwalitatieve ontwikkeling met intensief grondgebruik en vaak forse parkeernormen maakt ontwikkelingsopgaven regelmatig onbetaalbaar.

Creativiteit is daarom essentieel op alle vlakken. Niet alleen bouwen voor de werkelijke vraag naar parkeerplaatsen binnen een slim parkeerconcept met voldoende dubbelgebruik van parkeerplaatsen en grond is daarvoor nodig. Maar dus ook nadenken over wat er boven een garage moet komen. Want als dubbel grond gebruik leidt tot dubbele kosten is er per saldo niks gewonnen.