Is de klant met cash nog king: het einde van de munt bij betaald parkeren?

Foto: Arie Pijp

Foto: Arie Pijp

Mijn dochter heeft ontdekt dat ze aanzienlijk meer geld bezit dan ik. Mijn portemonnee bevat gemiddeld zo’n € 1,50, terwijl haar portemonnee uitpuilt van het muntgeld. Ik hoef bij haar niet aan te komen met een bankpas, maar feit is wel dat ik vrijwel niets meer met muntgeld betaal. Op dit moment beperken de muntgeldtransacties zich tot het afrekenen van mijn lunch bij een gemeente waar ik vaak kom, omdat ik de chipknip heb afgezworen en de beheerder van de kantine nog geen pin heeft.

Door Arie Pijp (Spark)

Omdat ik de enige niet zal zijn die steeds minder muntgeld door de hand laat gaan, mag het niet verwonderlijk zijn dat steeds meer gemeenten de acceptatie van muntgeld in parkeerautomaten op straat afschaffen. Maar is dat wel zo verstandig? Vorige week las ik weer zo’n bericht, waarbij de wethouder aankondigde dat in de nieuwe parkeerautomaten geen muntgeld meer geaccepteerd zou worden. Het zou een besparing opleveren. Nu kan ik me voorstellen dat dit het geval is als met enige regelmaat iemand de slijptol of boor in zo’n automaat zet om de kluis met een inhoud van minder dan € 1.000,- te lichten en daarbij schade aan te richten voor een veelvoud van de opbrengst. Maar steeds vaker hoor ik dat men er vanuit gaat dat muntgeld accepteren duurder is dan pinnen. Dat idee zou ik graag naar de prullenmand willen verwijzen. Daarnaast zou ik willen dat nagedacht wordt over de klantonvriendelijkheid van deze keuze. Muntgeld niet meer accepteren betekent dat er een veelgebruikte betaalmogelijkheid wordt afgeschaft. Als per 2015 ook de chipknip verdwijnt blijft alleen het pinnen of – heel soms – betalen met creditcard over. Gebruikt de consument nog muntgeld? Jazeker, geloof het of niet, gemiddeld heeft het overgrote deel van de Nederlanders nog € 45,14 aan contant geld op zak. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de online bank Knab. Volgens MasterCard – presentatie bij de Vexpan op 3 oktober 2013 – wordt in de parkeerwereld nog zo’n 85% van de transacties contant afgerekend.

Uiteraard begrijp ik het dat bij parkeertarieven van meer dan (zeg) € 3,00 per uur gemeenten de acceptatie van muntgeld heroverwegen. Bij hoge tarieven zal de gemiddelde consument niet meer voldoende muntgeld bij zich hebben en kiezen voor pin. Maar als de parkeertarieven lager zijn vind ik het een klantonvriendelijke actie om muntgeld niet langer te accepteren.

Muntgeld is volgens mijn berekening veelal goedkoper in verwerking dan pintransacties. Een vergelijk:
Uit meerdere recente aanbestedingen voor geldverwerking van muntgeld blijkt dat de kosten van deze geldverwerking (inclusief administratie) door erkende waardetransporteurs ergens tussen de 2% tot 6% van de omzet bedragen.
De kosten van pinbetalingen zijn lastiger te bepalen, omdat er bij pinbetalingen nogal wat ‘verborgen’ kosten zijn die in de afweging vaak niet meegenomen worden. Soms ziet de verantwoordelijke voor parkeren deze kosten niet eens, omdat ze ergens anders worden (weg)geboekt. Welke kosten zijn er dan? Een opsomming:

Van een aantal banken heb ik deze kosten op een rij gezet en gekeken wat je dan per transactie kwijt bent, dus onafhankelijk van de hoogte van het transactiebedrag. Gaan we uit van een pinbundel van 100 à 150 transacties per maand, dan ligt het tarief per transactie tussen de € 0,15 en € 0,22. Gaan we uit van een pinbundel van 250 à 300 transacties per maand, dan ligt het tarief per transactie tussen de € 0,09 en € 0,12. Bij deze berekeningen is geen rekening gehouden met pintransacties buiten de bundel. Bij de meeste banken zijn die transacties goedkoper dan de transacties binnen de bundel. Maar de opsomming maakt wel duidelijk dat in de meeste gevallen pinnen duurder is dan contant geld verwerken.

Ik hoop dat hiermee de keuze om nu al het muntgeld op straat af te schaffen wordt heroverwogen en allereerst gekeken wordt naar klantvriendelijkheid en keuze in betaalmogelijkheden, zeker in het licht van de verdwijning van de chipknip. Het muntgeld kunnen we altijd nog afschaffen tegen de tijd dat we ook afscheid nemen van de parkeerautomaat in het straatbeeld.