Delft zet in op digitale parkeerketen

De gemeente Delft zet in op een volledig digitale parkeerketen. Een ambitieus project waarbij het volledig op kenteken zetten van vergunningen en controle van de parkeerrechten centraal staat.

Uiteindelijk is het doel om met scanauto’s en scooter een grote efficiencyslag te behalen. Daartoe moet veel werk verzet worden: ticketapparatuur moet geschikt gemaakt worden voor kentekeninvoer, belparkeren moet worden geoptimaliseerd, zodat zoveel mogelijk parkeerders op een gemakkelijke manier aan een parkeerrecht komen en eerlijk betalen voor de gebruikte tijd.

Spark ondersteunt de gemeente bij de ontwikkeling en implementatie van het kentekenparkeren. Dit doet zij door de detachering van een programmamanager. Hij is verantwoordelijk voor de business cases, aanbesteding en implementatie van de cruciale applicaties, zoals het ParkeerVergunningSysteem, het handhavingssysteem en de ParkeerRechtenDatabase. De programmamanager is ook verantwoordelijk voor de externe en interne communicatie en risicovolle onderwerpen als gebruikersvriendelijkheid en privacy. Dit is vooral van belang aangezien de gemeente Delft zich net in de implementatiefase bevindt van een nieuw parkeerbeleid. Voorwaar: een bijzondere klus onder een bijzonder gesternte.