Ontwikkeling Brusselpleingarage

Parkeergarage Brusselplein in Utrecht is, met 1.370 plaatsen voor vaste gebruikers en bezoekers van Leidsche Rijn Centrum (LRC), in gebruik. Spark heeft o.a. de ontwerptoets opgesteld, het bordenplan getoetst en de inkoop voor 40 elektrische oplaadpunten en het parkeermanagement-systeem begeleid.

Foto: Spark

In Utrecht is de parkeergarage Brusselplein inmiddels in gebruik genomen. Deze parkeergarage biedt – verdeeld over een aantal lagen – 1.370 plaatsen die bestemd zijn voor de vaste gebruikers en bezoekers van Leidsche Rijn Centrum (LRC). Spark is langdurig betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze parkeervoorziening.

Ontwerptoets
Spark is begonnen met het opstellen van een ontwerptoets op basis van de eisen uit NEN 2443 – Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en in garages. Vervolgens zijn een aantal onderdelen van het ontwerp uitgedetailleerd, zoals de inpassing van de parkeerapparatuur (slagbomen, kaartgevers en -lezers, camera’s voor de kentekenherkenning, deurlezers etc.), de routing voor auto’s en voetgangers (o.a. voetgangersstroken en zebrapaden), de locaties van de camera’s waarmee het toezicht plaatsvindt, bijzondere parkeerplaatsen zoals gehandicaptenplaatsen, familieplaatsen en oplaadplaatsen voor elektrische voertuigen, (in overleg met de architect) de wijze waarop de parkeervakken worden aangeduid, en de toepassing van markeringen als pijlen, haaientanden en pictogrammen.

Wayfinding
Ook heeft Spark geadviseerd over de toe te passen wayfinding, waarbij op basis van de indeling van de parkeergarage en de verschillende bestemmingen in Leidsche Rijn Centrum, een coherente en efficiënte bewegwijzering is ontworpen met een aantal dynamische elementen die aangeven hoeveel vrije parkeerplaatsen er beschikbaar zijn. Hierbij is uiteraard onderscheid gemaakt tussen de bewegwijzering voor automobilisten en voor voetgangers. Aanvullend is het bordenplan, dat door de leverancier van de bebording is opgesteld, door Spark getoetst.

Elektrische oplaadpunten
Ook is voor 40 elektrische oplaadpunten het inkoop proces begeleid. Aanvullend heeft Spark de inkoop van het parkeermanagementsysteem en CCTV begeleid, inclusief de innovatieve toepassing van een speciale LRC-app waarmee parkeerders kunnen betalen én waarmee ze de eerste twee uur gratis mogen parkeren, als ze een aankoop doen bij één van de winkels.

Op de hoogte blijvenVolg ons op TwitterFacebook & LinkedIn
Of meld je (gratis) aan voor Update