Oisterwijk digitaliseert vergunningaanvraag & schaft waardepapier af

Zolang betaald parkeren geldt in het centrum van Oisterwijk, maken bewoners en bedrijven gebruik van parkeervergunningen. Tot zover werden deze vergunningen uitgegeven op waardepapier. Dit is nu verleden tijd.

Foto: Spark

Het aanvragen van zo’n parkeervergunning verliep via fysieke formulieren met door de aanvrager bij elkaar gesprokkelde kopieën van gegevens.

Spark is gevraagd dit digitaliseringsproject te begeleiden; zij startte dit project met het schrijven van een adviesrapport en een collegevoorstel. Na het collegebesluit ging Spark aan de slag met de uitvoering.

Eind 2015 is parkeerbeheerder P1 begonnen met voorbereidingen om het aanvraagproces te digitaliseren. Deze digitaliseringsslag maakte onderdeel uit van de opdracht binnen het nieuwe contract. Op 1 maart aanstaande zijn de papieren vignetten verleden tijd en hebben de auto’s een QR code pas achter hun voorruit. Handhaving vindt zoveel mogelijk kenteken gebonden plaats.

Spark is aanspreekpunt voor P1 namens de gemeente. Verschillende vraagstukken kwamen aan de orde: hoe gaan we om met ouderen zonder computer en zonder e-mailadres? Wat doet de vergunninghouder in geval van vervangend vervoer? Spark testte de webshop grondig zodat de livegang foutloos van start ging. Diverse werkzaamheden van a tot z werden uitgevoerd: het controleren van de te kopen parkeerproducten conform parkeerverordening, het herschrijven van parkeerinformatie op de gemeente website, het beoordelen van de vormgeving van de QR passen en het schakelen met de afdeling Communicatie over allerlei zaken.

Binnen twee weken heeft circa de helft van alle vergunninghouders reeds hun aanvraag gedaan. De vergunninghouders die niet in het bezit zijn van een computer en/of e-mail, hebben de mogelijkheid op het gemeentekantoor op afspraak het aanvraagproces met een medewerker te doorlopen; deze oplossing is positief door hen ontvangen.

Op 1 maart aanstaande start de handhaving digitaal. Vanaf dat moment kunnen vergunninghouders ook zelf een kentekenwijziging, al dan niet tijdelijk, doorvoeren via de webshop.

Op de hoogte blijvenVolg ons op TwitterFacebook & LinkedIn
Of meld je (gratis) aan voor Update