Mijlpaal voor Maastricht: mobiel parkeren van start!

In de zuidelijkste grote stad van ons land kan nu ook betaald worden voor parkeren via de mobiele telefoon.

Foto: Spark

Begin 2016 werd de eerste stap genomen om parkeren te digitaliseren: de gemeente stapte af van de papieren parkeervergunning. Sinds 1 juni jongstleden is mobiel parkeren ingevoerd:  bezoekers aan de stad die op straat parkeren, kunnen achteraf per minuut parkeergeld betalen. Registratie vindt plaats via kentekenherkenning.

Aan Spark was gevraagd de implementatie van deze extra betaalmogelijkheid te verzorgen.

Bij aanvang van het project was het juridische deel al uitgevoerd: de verordening parkeerbelastingen was tekstueel al aangepast en vastgesteld door de raad. Maastricht had reeds de keuze gemaakt om alle providers onder één noemer te contracteren: via de coöperatie Service Huis voor Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV).

Spark heeft de zonenummers toegekend aan gebieden. Deze indeling vormde de basis voor de tevens door Spark ingerichte database Nationaal Parkeer Register (NPR). Spark coördineerde het intekenen van de geografische kaarten waarin de zones en gebieden werden vastgelegd. Een koppeling tussen deze gegevens zorgt dat het systeem werkt.

In samenspraak met de afdeling Communicatie werd een plan opgesteld en uitgevoerd. Om de zones te communiceren werd gekozen voor stickers op de zone-indicatoren van de parkeerautomaten. De handterminals voor parkeercontrole zijn geschikt gemaakt, de handhavers zijn geïnstrueerd.

Vanaf 1 juni kan in Maastricht overal betaald worden via de mobiele telefoon. Deze betaalmogelijkheid is een extra service, naast de mogelijkheid om vooraf te betalen bij de automaten via munt of bankpas. We zijn benieuwd hoeveel parkeerders er gebruik gaan maken van dit klantvriendelijke betaalgemak!

Op de hoogte blijvenVolg ons op TwitterFacebook & LinkedIn
Of meld je (gratis) aan voor Update