Bollard of camera? Oss kiest voor veilig winkelen in binnenstad

De fysieke afsluiting van de binnenstad in gemeente Oss is aan vervanging toe. Oss vraagt Spark te adviseren wat de beste keuze zal zijn voor haar stad: fysieke afsluitingen of camerahandhaving?

Foto: Spark.

Het centrum van de gemeente Oss is sinds het begin van deze eeuw een voetgangersgebied. In 2005 heeft de gemeente rondom dit gebied bollards laten plaatsen om de verkeersstroom in te dammen.

Fysieke afsluiting of camerahandhaving?
De fysieke afsluiting van de binnenstad in Oss was aan vervanging toe. Dat moment heeft de gemeente aangegrepen om een afweging te maken tussen vervanging van de dynamische afsluiting voor nieuwe fysieke dynamische afsluitingen of voor handhaving van een gesloten verklaring door middel van kentekenherkenning en camera’s.

Gemeente Oss vraagt Spark te adviseren wat de beste keuze zal zijn voor haar stad: fysieke afsluitingen of camerahandhaving?

Spark heeft de voor- en nadelen van beide systemen naast elkaar gezet, de kosten vergeleken en met belanghebbenden overlegd.

Lees hier meer over dit proces.

Uitkomst afweging
Gemeente Oss heeft op basis van deze afweging besloten om de fysieke afsluiting te vernieuwen en kentekenherkenning toe te voegen.

Spark is vervolgens gevraagd om het volledige inkooptraject te verzorgen van deze nieuwe dynamische afsluiting (naast het opstellen van een programma van eisen en alle inkoopdocumenten, en de begeleiding van het inkoopproces). In oktober 2019 heeft dit geleid tot een gunning aan BAM Infra Verkeerstechniek.

Op dit moment wordt gewerkt aan het plaatsen van de eerste dynamische afsluiting in het centrum van Oss. Als alles gereed is zullen er twaalf locaties in en rond het centrum voorzien zijn van nieuwe systemen en vier locaties op bedrijventerrein Vorstengrafdonk.

Nooit meer iets missen? Volg ons op Twitter LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief UPDATE