Spark op BNR nieuwsradio over leegstand parkeergarages
BNR: ‘De parkeergarages in onze stadscentra staan meer dan de helft van de tijd grotendeels leeg, blijkt uit navraag van BNR bij parkeerbedrijven. Experts waarschuwen dat de bezetting verder daalt nu gemeenten steeds vaker auto’s uit binnensteden weren.’

In de live uitzending van BNR nieuwsradio De Ochtendspits bij Bas van Werven (20 augustus, 06:45 uur) geeft Eric Stuyfzand zijn reactie hierop.
Beluister hieronder direct het fragment door links op het ‘play’ logo te klikken.
Bekijk het nieuwbericht op de website van BNR of lees hieronder verder.
PARKEERGARAGES KAMPEN MET LEEGSTAND
door BNR webredactie
Piekmomenten
Bij parkeerbedrijf Apcoa ligt de bezetting in publieke garages gemeten over een hele dag gemiddeld rond de 20 procent. Op populaire plekken ligt dat percentage rond de 30 procent. Dat komt doordat ze zijn gebouwd voor piekmomenten. ‘Overdag staat een garage bij een winkelcentrum redelijk vol, ‘s avonds en ‘s nachts niet. Zodra de winkels dicht zijn, vervalt de parkeerbehoefte. Dus meer dan de helft van de tijd is daar geen hond’, zegt Apcoa-directeur Carlo Barten.
Volgens ParkBee – dat leegstand in parkeergarages wil voorkomen – staan parkeergarages gemiddeld zelfs 85 procent van de tijd leeg. ‘Dat kan slimmer. Je gaat ook geen hotel bouwen met duizend kamers als je die maar een paar dagen per jaar kunt vullen’, zegt Rutger Schuur, chief investment officer bij ParkBee. Hij denkt dat lagere prijzen in de daluren kunnen helpen om extra parkeerders te trekken.
Parkeerexploitant Interparking herkent zich in grote lijnen in het leegstandspercentage van ParkBee. ‘Al ligt dat percentage in onze garages wel wat lager. Maar het gaat niet om een verschil van tientallen procenten.’ Het bedrijf wil geen exact cijfer noemen. Q-Park reageert niet op vragen van BNR.
Gemeentelijk beleid
De leegstand zal verder toenemen op binnenstedelijke locaties, verwachten experts. Dat is het gevolg van gemeentelijk beleid, gericht op autoluwe en autovrije binnensteden. Dat bemoeilijkt de bereikbaarheid per auto, waardoor de toestroom van automobilisten naar parkeergarages afneemt.
‘DIE GARAGES ZIJN GEBOUWD MET EEN BUSINESSMODEL WAARIN DEZE BEZETTINGSGRAAD WAS VERWACHT’
‘Een deel van dat verlies wordt gecompenseerd doordat gemeenten tegelijkertijd minder parkeerplaatsen op straat willen hebben’, zegt Eric Stuyfzand van parkeeradviesbureau Spark. Mensen die hun auto nu op straat parkeren, zetten hem straks in een parkeergarage. Toch is dat effect zeer beperkt, denkt Henk Meurs, hoogleraar mobiliteit aan de Radboud Universiteit. Het aantal auto’s dat er in garages bij komt, ligt waarschijnlijk een stuk lager dan het aantal dat verdwijnt door het beleid om auto’s te weren. ‘Je kunt je afvragen of we niet te veel voor de piek bouwen.’
In dit artikel is het effect van het coronavirus op onze parkeerbehoefte buiten beschouwing gelaten.
Nooit meer iets missen? Volg ons op Twitter & LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief UPDATE