Ontwerpopdracht fiets-parkeeroplossing 3VWO Technasium

Toen Spark in het kader van haar 10e verjaardag een prijsvraag uitschreef voor studenten, kreeg het Goois Lyceum in Bussum daar lucht van. Resultaat: een door Spark geformuleerde opdracht voor het vak Onderzoek & Ontwerp voor 3VWO leerlingen die de stroming Technasium volgen.

De opdracht luidde: Bedenk een innovatief ontwerp voor een fiets-parkeeroplossing waarbij er voldoende ruimte is zodat elk type fiets gestald kan worden, de fiets onbeschadigd blijft bij het in- en uitparkeren en het in- en uitparkeren prettig en handig verloopt, zowel op straat als in een bebouwde stalling.

Foto: Spark

Na een kick-offpresentatie door Spark en een excursie waarbij drie stallingen in Utrecht werden bezocht, startten de leerlingen met vooronderzoek. Verdeeld over maar liefst 16 groepjes, maakten de leerlingen een idee en definitief ontwerp dat zij uitwerkten in een prototype. Uiteindelijk presenteerden zij hun ontwerp en prototype aan Spark, die naast de docenten mee beoordeelde.

Foto: Spark

Twee verrassende elementen die bij meerdere goede ontwerpen naar voren kwamen, zijn het achteruit inparkeren van fietsen in een stalling en verschuifbare fietsenrekken, waardoor wordt voorkomen dat trappers en sturen in elkaar haken. Meerdere ontwerpen waren ondergronds; half of volautomatisch. Een aantal bovengrondse ontwerpen lag iets verdiept ten opzichte van maaiveldniveau. Ook dachten leerlingen aan overige zinnige aspecten: reclame op rekken, veiligheid door reflecterende delen. Er werd gebruik gemaakt van een 3D-printer en er was zelfs een prototype op ware grootte aanwezig, dat tot de verbeelding sprak doordat er een echte fiets in gestald werd.

Foto: Spark

Op de hoogte blijven? Volg ons op Twitter, Facebook & LinkedIn