Flexibilisering van beschikbare parkeercapaciteit heeft de toekomst

De afgelopen jaren hebben ons veel inzicht gegeven in de veranderende rol van kantoor en hoe en waarom we nog naar werk reizen. Deze structurele ontwikkeling heeft grote invloed op onze zakelijke mobiliteit én dus ook op ons parkeergedrag.

Voor zakelijk mobiliteitsplatform Toogethr gaf collega Mark Riemslag, adviseur bij Spark en productmanager parkeermonitor bij Monit, zijn blik op de belangrijkste parkeertrends. Opgetekend door Maarten Stoffels (Toogethr).

Vaste parkeerplekken belemmeren elke vorm van flexibiliteit
Uit het Toogethr onderzoek blijkt dat het hebben van geen parkeerplek wanneer je bij kantoor aankomt voor de grootste ergernis zorgt onder zakelijke parkeerders (29%). Ruim een kwart (26%) van de ondervraagden geeft daarbij aan dat ze zelfs gedurende de pandemie, waarin thuiswerken over het algemeen de norm is, soms geen tot (bijna) nooit een parkeerplek hebben. Vaste parkeerplekken lijken veelal de grote boosdoener. “Traditioneel is vastgoed zo ingericht dat bijvoorbeeld bij een multi-tenant gebouw elke partij een evenredig deel van de parkeergarage huurt. Vanwege deze afspraken is het dan niet mogelijk om tijdelijk extra parkeerplaatsen te huren wanneer je ze als bedrijf nodig hebt”, licht Mark Riemslag toe.

“Dubbelgebruik en flexibilisering van de beschikbare parkeercapaciteit blijft de komende jaren een bepalende trend.”

Vanwege de ergernis van het niet kunnen parkeren is het niet verwonderlijk dat de grootste behoefte van zakelijke parkeerders het zicht op of en waar er een parkeerplek is (23%). Volgens Mark Riemslag sluit deze behoefte feilloos aan op de ontwikkelingen die nu zichtbaar worden. “Bij de zakelijke parkeerders lijkt er voorzichtig sprake te zijn van een blijvende trend die voortkomt uit de flexibilisering van werktijden en acceptatie van thuiswerken. Die trend laat zien dat werknemers minder en op wisselende tijden naar kantoor komen, waardoor de parkeerplekken meer/anders verspreid over de dag gebruikt worden.”

Lees de blog verder via deze link.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek en wil je meer bevindingen lezen van Mark en andere parkeerexperts?Download dan de whitepaper van Toogethr.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Mark Riemslag via markriemslag@spark-parkeren.nl

Nooit meer iets missen? Volg ons op LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief UPDATE