De adoptie van mobiel parkeren

Gebaseerd op “The adoption of mobile parking and parking utilisation”, The Netherlands (juli 2017), Annemiek van der Sluijs (masterscriptie), begeleid door Jan van Dalen & Giuliano Mingardo.

Foto: Pascal Blanchet

Het starten, stoppen en eveneens betalen van je parkeertijd via je mobiele telefoon, beter bekend als “mobiel parkeren”. In de laatste decennia hebben veel gemeenten deze innovatieve manier van parkeren geïmplementeerd in hun steden, en een op de vijf automobilisten maakt tegenwoordig gebruik van mobiel parkeren. De verwachting is dat het aantal mobiel parkeerders in de toekomst alleen maar zal blijven toenemen, evenals de toepassingen van het mobiel parkeren.

Annemiek van der Sluijs heeft in haar onderzoek het effect van de adoptie van mobiel parkeren op parkeergedrag geanalyseerd. Hiervoor is parkeerdata van de gemeente ‘s-Hertogenbosch gebruikt en is het parkeergedrag van mobiele en non-mobiele parkeerders op verschillende vlakken onderzocht en vergeleken.

Een belangrijke conclusie is allereerst dat het aantal mobiele parkeerbetalingen de afgelopen jaren is toegenomen ten koste van de traditionele meter betalingen. Daarnaast is gebleken dat de meeste mobiele parkeertransacties in het centrum plaatsvinden en dat het aantal mobiele parkeeracties afneemt naarmate men naar de buitenstad beweegt. Tot slot parkeren mobiele parkeerders langer dan non-mobiele parkeerders.

Het onderzoek geeft inzicht in een aantal belangrijke trends voor parkeren in stedelijke gebieden. Meterbetalingen fungeren steeds minder als inkomstenbron voor steden, en het parkeergedrag van mobiele parkeerders kan gaan dienen als basis voor implementatie van het juiste parkeerbeleid. Daarnaast creëert de adoptie van mobiel parkeren nog veel mogelijkheden voor de toekomst. De mobiele parkeer-apps kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als kanaal om bepaald parkeergedrag te stimuleren of andere relevante concepten te promoten. Daarnaast kunnen demografische- en geolocatie-gegevens gekoppeld worden een parkeerdata, waardoor men gebruikersrelevante informatie kan verschaffen en persoonsgebonden (parkeer)diensten kan toevoegen. Kortom, de adoptie van mobiel parkeren zorgt voor een dynamische toekomst vol mogelijkheden.

Lees de scriptie The adoption of mobile parking and parking utilisation”.

Op de hoogte blijven? Doe mee met de Parkeerbarometer en neem deel aan het open platform op LinkedIn