Inspirerende themamiddag ‘Aanbesteden parkeerapparatuur’ in Eindhoven

Op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober 2013, organiseerde Spark de themamiddag ‘Aanbesteden parkeerapparatuur’ in Eindhoven.

Deze middag was een herhaling van de themamiddag gehouden in juni 2013 aan De Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle en is wegens succes nogmaals georganiseerd, ditmaal in het zuiden van het land.
De deelnemers, allen afkomstig vanuit overheidsinstellingen, werden ontvangen in De Gele Kegels alwaar zij kennis met elkaar maakten onder het genot van een broodje.

Na een korte introductie van Eric Stuyfzand (Spark) trapte Rachel Heeringa, adviseur PSI – bureau voor inkoop en aanbesteding, af met de eerste inleiding over de theorie van aanbesteden. Aan bod kwam niet alleen de structuur van de aanbesteding en de overeenkomst, ook lichtte zij de belangrijkste veranderingen door de nieuwe aanbestedingswet, die per 1 april 2013 van kracht werd, toe. Dat theorie niet droog en stoffig hoeft te zijn, bewees zij middels deze heldere presentatie.

Arie Pijp (Spark) behandelde de eerste praktijkcase ‘Aanbesteding betaalapparatuur op straat voor Goes en Middelburg (één aanbesteding voor twee gemeentes)’. Met behulp van sprekende beelden en een filmpje maakte hij de deelnemers duidelijk hoe dit proces is verlopen en ging hij in op de overwegingen voor samenwerking, de PvE’s en het verloop van de aanbesteding en de gunning. In het bijzonder besteedde Arie aandacht aan het invoeren van het kenteken bij de betaalautomaat en ontwikkelingen bij betaalsystemen. Hierbij lichtte hij toe: wat mag je in de praktijk verwachten, welke eisen en wensen zijn realistisch, wat zijn de gevolgen voor de parkeerder?

Deze themamiddag had een interactief karakter: tussen de presentaties door werden er kritische vragen gesteld en vooral ook ervaringen uitgewisseld.

De tweede praktijkcase ‘Aanbesteding betaal- en toegangscontroleapparatuur in parkeergarages Den Bosch’ was in handen van Pieter Bergsma (Spark). Aan de hand van praktijkvoorbeelden behandelde Pieter vooral de toepassing van kentekenherkenning, beheer op afstand, all–inn onderhoudscontracten en total cost of ownership. Hierbij gaf hij antwoord op de kernvragen: wat mag je in de praktijk verwachten, welke eisen en wensen zijn realistisch?

Het bleek duidelijk dat het onderwerp leeft. Nieuwe technische mogelijkheden, nieuwe gebruikerswensen en nieuwe aanbestedingsregels zijn voeding voor discussie en leiden tot nieuw inzichten.