Blog | Samen groener met blauwe druifjes?

Door Angelique Breukel (Spark)

Het moet me toch even van het hart.

Niks mis met mannen
In voorbereiding op het Nationaal Parkeercongres van Vexpan op 13 oktober 2022, denkend aan de samenstelling van het programma en bladerend door de laatste Vexpansie, schoot het mij toch zomaar te binnen. En dat was niet de eerste keer de afgelopen maanden. Ook als ik kijk naar mijn verder toffe collega’s of wanneer ik rondstruin op de Intertraffic. Maar ook als ik scroll door LinkedIn denk ik: waar is de opmars van de vrouwen in de parkeerbranche gestrand? Niks mis met mannen, maar zoals in elke branche geldt: een goede mix van mannen en vrouwen maakt het leuker en de inhoud en samenwerking beter. Niks MeToo, gewoon leuk!

Diversiteit biedt meerwaarde
Is een parkeercongres met alleen maar mannen interessant? Vast wel. Maar met vrouwen erbij wordt het dynamisch en nog boeiender. Komen vrouwen tot andere inzichten? Komen we juist samen tot mooie nieuwe dingen? Ja, dat denk ik wel. Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat de vrouwenlogica anders werkt. Diversiteit leidt tot meer creativiteit en innovatie en biedt dus meerwaarde. Ook in mijn parkeerwereld. Want parkeren is van iedereen, maar leefbaarheid ook.

Welke keuzes maken we?
De auto is een belangrijk onderdeel van onze mobiliteit. Zoals mijn collega Edwin in de Vexpansie schreef: “De auto zit diep geworteld in onze leefstijl”. Dat geldt ook voor de fiets. Van kleins af aan leren we onze kinderen fietsen. We blijven ons verplaatsen, maar waar laten we al die auto’s en fietsen? Ze stapelen zich op en ontsieren het straatbeeld. We hebben meer woningen nodig, maar we willen ook meer groen terwijl de ruimte in de stad beperkt is. Wat zijn oplossingen, wat gaan we veranderen? Gaan we anders parkeren en de straat weer ervaren als een groene leefbare omgeving? Wordt de straat weer van de mens in plaats van een plek alleen voor de auto? En wordt de fiets weer ons belangrijkste vervoersmiddel in plaats van een sta in de weg in het winkelcentrum?

Kortom, welke keuzes gaan we met elkaar maken en welke bijdragen gaan we leveren aan een aantrekkelijke leefomgeving?

Een eerste stap
Ik kies in ieder geval voor behoud van groen. Neem nou die groenstrook in de straat; die is er niet om de werkbus te parkeren. Mijn kleine bijdrage is blauwe druifjes planten om het parkeren op dat stukje te voorkomen. Én om het uitzicht aantrekkelijker te maken. Een eerste stap naar een groene, leefbare straat. Zucht… mijn intentie is goed, de uitvoering te klein?

Samen een beter resultaat
Eén ding is mij duidelijk: we moeten het samen en grootser aanpakken. Wat heeft dat te maken met vrouwen in de branche? Wellicht helemaal niks, maar mijn gevoel zegt dat mannen en vrouwen het samen nog beter kunnen organiseren. Dus dames, laat je zien en horen: samen met alle mannen in de parkeerbranche “Geven we de straat weer terug aan de mens”.

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van deze blog? Stuur een mail naar Angelique Breukel via angeliquebreukel@spark-parkeren.nl

Nooit meer iets missen? Volg ons op Twitter LinkedIn
En meld je aan voor onze nieuwsbrief UPDATE